Energielabel voor Nieuwbouw Woning: BENG-berekening en Definitief Energielabel
Voor de vergunningsaanvraag van een nieuwbouwwoning is een BENG-berekening essentieel. BENG staat voor Bijna EnergieNeutraal Gebouw en geeft aan in hoeverre een gebouw energiezuinig is. De definitieve BENG-eisen zijn opgenomen in het Bouwbesluit 2012 en omvatten de volgende indicatoren:
- BENG 1: Energiebehoefte in kWh/m2 per jaar (afhankelijk van de opbouw van de schil van het pand).
- BENG 2: Primaire fossiele energiegebruik in kWh/m2 per jaar (betreft het energieverbruik van installaties zoals verwarming, koeling, warmtapwater en ventilatie).
- BENG 3: Aandeel hernieuwbare energie (minimaal 50%, bijvoorbeeld door zonnepanelen en het gebruik van warmtepompen).
Alle BENG-indicatoren moeten voldoen aan de eisen zoals gesteld in het Bouwbesluit. Een bijkomende factor van belang is de TO-juli, een indicator die het risico op oververhitting van een woning beoordeelt.
De keuze en plaatsing van installaties hebben aanzienlijke invloed op de BENG-berekening. Daarom is het van groot belang om hier tijdig over na te denken: welke installaties hebben de grootste impact en hoeveel ruimte vereisen ze in de woning? Deze overwegingen neem ik graag met u door om een passende berekening te kunnen maken.
Bij de registratie van een BENG-energielabel ontvangt u eerst een voorlopig label. Na de oplevering van de woning wordt het definitieve energielabel berekend, waarbij daadwerkelijke bouwdetails, zoals de wandopbouw, Rc-waarde, toegepast glas, kozijnen, dakstructuur, vloeropbouw, geplaatste installaties en zonnepanelen, worden gecontroleerd. Het definitieve energielabel wordt op basis van deze gegevens vastgesteld.
Bij gelijktijdige aanvraag van beide energielabels profiteert u van een korting.